We welcome...

We welcome...

maandag 21 november 2011

Bye bye China

Mijn laatste update vanuit Beijing, China. Na 10 dagen Beijing vertrekken we morgen weer naar huis, naar Micha, naar onze familie en vrienden. Het is geweldig geweest, na 18 dagen China, na 14 dagen samen met Joshua in China willen we beginnen aan ons nieuwe gezinsleven thuis in Nederland. A3 = A4 en vanaf morgen compleet als we Micha weer bij ons hebben.

Gisteren een leuke dag met ons drietjes gehad. Wederom uitgeslapen en ontbijt gemist en net voor de middag met de metro naar the Pearl Market geweest. Bij het bakkertje om de hoek eerst nog even een broodje en jus d'orange gehaald. We wilden nog wat souveniers shoppen...gelukt! Ook hebben we de namen van de jongens in kalligrafie-letters.Bij de Mac Joshua zijn fles gegeven en wij een koffie/thee (en Bouke ook nog een hamburger en friet) genomen. 3 opvallende, uitgedoste dames kwamen binnen. Ik dacht Russinnen, Bouke dacht Israeli's. Bouke had het goed. Ik heb ze aangesproken en gevraagd of ze uit Israel kwamen. Jawel. Dus ik (in het foenetisch) Ani medaberet meat ivriet. Zij lachen en verteld dat we uit Nederland kwamen. We moesten in Israel komen wonen want het is er zo mooi. Dat weet ik en gezegd dat ik al een paar keer in Israel ben geweest. Ze gingen nu naar Shanghai en we zeiden shalom. Die korte ontmoeting deed mijn Israël-hart goed! Ik hoop het hare ook.
Van daar een taxi naar het Bei Hai Park genomen, een tip van één van jullie als ik het me goed herinner. Wat een goede tip! Mijn favoriete park in Beijing (en ik kan het weten want ik ben er wel in twee geweest haha). Het was wederom koud (de kou heeft z'n intrede gedaan maar nog wel met een zonnetje) maar dat mocht de pret niet drukken. Het park is prachtig aangelegd met rotsen, trappetjes en is omgeven door water met in het middenin een eilandje met de Witte Dagoba, heel opvallend door de witte kleur. Voordat je daar bent, op de top, kom je nog langs een boeddhistische tempel. Wat ik zou leuk vond, is dat dit heel kleinschalig was, heel intiem en dus in contrast met de enorme pleinen en grote gebouwen/tempels. Voor de tempel hingen ontzettend veel wensen/spreuken/gebeden in de bomen en daarvoor speciaal gemaakte soort van kapstokken. Rood is de overheersende kleur. Ik denk dat het te vergelijken is met onze voorbedeschaal. Bij ons in de gemeente kun je op een briefje je nood of wat dan ook opschrijven en in de voorbedeschaal leggen en tijdens de dienst wordt voor alle noden gebeden die op die schaal zijn neergelegd. Of denk aan de Klaagmuur waar je ook je gebed/wens in de muur kunt stoppen. Het zag er mooi uit.We zijn helemaal naar de top geweest, op de Dagoba en van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de Verboden Stad, echt gaaf. Blij dat we dit park zelf bezocht hebben. Joshua heeft het zo goed gedaan in de buggy. Lekker geslapen terwijl wij het park verkenden en terug zijn we lopend naar het hotel gegaan en heeft meneer lekker rondgekeken. Ook 3 bruidsparen gezien met 3 totaal verschillende jurken, prachtig allemaal. Op de terugweg in een rustig straatje geslaagd voor een Chinees jurkje (want ik kon daar passen) en een warme muts waar ik al wat Chinezen mee had zien lopen. Geen souvenir maar gewoon een leuke muts en omdat ik niet kon kiezen, heb ik er gewoon 2 gekocht.We waren net op tijd terug want we zouden een uurtje eerder verzamelen met elkaar om naar de Pizza Hut te gaan. Dit keer zonder Chris. Lekker gegeten met z'n allen en wij weer daarna onze bestelling opgehaald bij Starbucks....dat gaan we missen (vooral Bouke de café Macchiato). Met Joshua in bad geweest, wat vindt hij dat leuk. Nog een fles en toen onder de wol. Dan zing ik wat liedjes en gaat hij lief slapen.

Vanmorgen na het ontbijt zijn we naar hetzelfde winkeltje als gisteren teruggeweest en hebben ook de andere mama's hetzelfde Chinese jurkje gescoord. Nog voor een betere prijs ook :-)

Nu een middagdut en daarna inpakken. De weegschaal hebben we al gehaald. Wat doen we aan op de terugweg, wat wil ik meenemen om te verkleden (wil jullie wel fris en fruitig onder ogen komen) hebben we nog voldoende luiers, billendoekjes, melkpoeder, kaakjes, speelgoed en vooral krijgen we alles in de koffers. Wij hebben geen stoel voor Joshua maar hij mag wel 10 kilo meenemen, hebben we nodig ook.

Lieve mensen, de laatste paar regels vanaf hotelkamer 1214. Dankjulliewel voor alle reacties, de tips, de gelukswensen, de lieve woorden.

Dag China, het geboorteland van Joshua. Een land waar ik zo weinig van weet maar door Joshua wil ik er meer over gaan lezen. China, het land waar Joshua niet zal opgroeien. China, het land waar zijn moeder, zijn ouders wonen, hopelijk in goede gezondheid verkeren en weer zullen lachen ondanks het verlies van hun kind. Zo schrijnend te zien waar Joshua is gevonden. Geen achterafweggetje, een karrespoor met her en der hutjes, nee, een grote stad, een drukke straat die welvaart en vooruitgang laat zien, daar is Joshua te vondeling gelegd. En tranen rollen over mijn gezicht terwijl ik dit schrijf. Zijn moeder wilde dat hij gevonden zou worden, daarom lag hij op een plek waar veel mensen komen. Dat is het goede dat wij hem kunnen meegeven, hem kunnen vertellen. Ooit komen we terug als Joshua dat ook wil en gaan we samen terug naar die plek waar zijn leven begon want verder terug kan niet. Maar er is er één die ons kent vanaf het prilste begin en dat is de Here Jezus. Hij zag Joshua gevormd worden in de moederschoot (Psalm 139:13). En vanaf de schoot van zijn moeder kwam Joshua in ons hart toen wij 23 juni gebeld werden. Ik mag zijn moeder nu zijn met dankbaarheid aan zijn moeder die voor zijn leven koos toen ze van hem beviel.

Aan dit lied moest ik de afgelopen dagen denken als ik aan Joshua dacht (Opwekking 710):

Zegen mij op de weg die ik moet gaan
Zegen mij op de plek waar ik zal staan
Zegen mij in alles, wat U van mij verlangt
O God zegen mij alle dagen lang!


Vader maak mij tot een zegen
Ga mij niet voorbij
Regen op mij met uw Geest Heer
Jezus kom tot mij
Als de Bron van leven
Die ontspringt diep in mij
Breng een stroom van zegen
Waarin U zelf steeds mooier wordt voor mij


Zegen ons waar we in geloof voor leven
Zegen ons waar we hoop en liefde geven
Zegen om de ander tot zegen te zijn!
O God zegen ons tot in eeuwigheid


Vader maak ons tot een zegen
Hier in de woestijn
Wachtend op Uw milde regen
Om zelf een bron te zijn
Met een hart vol vrede
Zijn wij zegenend nabij
Van uw liefde delend
Waarin wij zelf tot bron van zegen zijn22 opmerkingen:

 1. Opnieuw ontroerd door je mooie tekst! Geniet nog van jullie laatste momenten in China. Goede terugreis en vooral veilige aankomst op Schiphol morgen. We zullen flink blazen om de mist weg te krijgen :-).

  Liefs, Carla de Winter-Blok

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zit er al weer op. Heb genoten van de verslagen! Hele goede reis terug, wat zal dat een fantastisch moment zijn op Schiphol!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt me geraakt met je mooie verhaal, je weet het zo mooi en oprecht te omschrijven. Zoals Taiwan al diep in jullie hart verankerd is, zo zal ook China vanaf nu bij jullie horen. Het zal best even slikken zijn als het vliegtuig morgen het luchtruim kiest... afscheid van het geboorteland van Joshua maar geen afscheid voor altijd. Lieve mensen, we wensen jullie een veilige en voorspoedige reis toe, hopelijk ondervinden jullie weinig tot geen hinder van de ellendige mist hier in Nederland. Geniet van het moment dat jullie Micha weer in de armen kunnen sluiten en Joshua aan de familie en vrienden kunnen laten zien. In gedachten zijn we zeker bij jullie! Bedankt dat we jullie reis mochten volgen! Heel veel liefs van de Heubachjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Love you grote zus! 'Gewoon' wie je bent, de moeder die je bent, de zus die je bent en de manier waarop je vanuit je hart schijft. Fijn jullie morgen weer te zien met die heerlijke knullen van jullie.
  Dikke kus.
  Je oudste zusje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het mee mogen en kunnen lezen van jullie bijzondere reis naar Joshua.
  Een goede reis terug naar huis, hopelijk gooit de mist geen roet in het eten en kan er gewoon geland worden op schiphol. Een hele fijne aankomst gewenst en een super ontmoeting met Micha, eindelijk weer compleet als A-4

  Groet,
  Nadine mama van Maud en Bing.
  www.jansenonline.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Sas, Je hebt mij ook echt geraakt vooral hoe je in de laatste alinea het afscheid van China beschrijft. Ik vond het heerlijk jullie bijzondere reis naar die lieve Joshua te volgen en hoop jullie morgen in goede gezondheid te zien op Schiphol. Goede reis! Lieve groet, Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat schrijf je weer mooi, precies zoals het is en wat is adoptie prachtig maar ook verdrietig! Er is een moeder die haar kind niet op ziet groeien niet weet haar kind is. Dat is en blijft altijd moeilijk en verdrietig. Dubbele gevoelens, blijdschap om de zoon die jullie geschonken is, verdriet om haar niet te kennen en waarschijnlijk nooit te vinden....
  Ik wens jullie heel veel zegen, voorspoed en geluk met z'n vieren toe!!

  Lieve groeten,
  Arie, Petra en Eloise

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij deze wil ik jullie een hele goede terugreis wensen. Ik heb met plezier je verhalen gelezen. Wat kun je goed schrijven zeg! En wat een mooie foto's, vooral van jullie kleine man!

  Lieve groet,
  Jan-Willem, Linda, Roos & Lars

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een hele goede en voorspoedige terugreis gewenst. Het was erg leuk om mee te lezen en wat anderen ook al zeiden: je kunt het zo mooi verwoorden. Straks op Schiphol eerst Micha omhelzen, daarna de rest en dan lekker naar je eigen huis met je mannen. We wensen jullie heel veel geluk met elkaar.
  Groeten, Wim, Marjan, Jacintha, Jorinde en Jari (nog in China)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zit erop, ik heb genoten van jullie reisverslag en van de prachtige foto's van jullie zoon, en wat zullen jullie staan te popelen om jullie andere zoon weer te zien en te knuffelen dat zal echt wel emotioneel worden als hij straks bij de slurf staat met medewerkers van Meiling. Ik was echt ontroerd door je laatste stukje over de ouders in China en morgen als jullie opstijgen zal er ook een enorme brok in, je keel zitten van emoties, je verlaat toch het land waarin je zoon is geboren, wens jullie een hele fijne vlucht morgen en geniet als die deuren opengaan en jullie daardoor heen moeten

  Mathilda
  eerdere reisgenootjes van jullie reisgenootjes nu

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, lieverd.. ik huil met je mee als ik je laatste woorden lees.. Wat een groot verdriet, een moeder moet haar kind laten gaan. En wij kunnen ons daar niets bij voorstellen. Wij leven in zo'n andere wereld. Maar wat heerlijk dat wij deze kinderen mogen opvoeden, dat wij mogen genieten van deze prachtige schepsel van onze God! Wij wensen jullie een hele goede reis! Het afscheid van China zal wel even moeilijk zijn. Maar wat zullen jullie verlangen naar jullie lieve Micha! Geniet van de aankomst, heerlijk om zoveel lieve mensen daar te hebben die met smart op jullie wachten. Ik vind het zo jammer dat het mij niet lukt om te komen, maar in gedachten ben ik er wel bij. Hopelijk zien we elkaar snel!
  Liefs Gerben, Els, Boaz en Jade

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je het weer mooi beschreven, wij kunnen niet verder terug maar er is er inderdaad Een die ook jullie Joshua vanaf het allereerste begin heeft gezien en gekoesterd!
  We wensen jullie een hele goede terugreis, hopen dat de mist niet al te veel problemen geeft voor jullie aankomst op Schiphol!
  En dan voor altijd met z'n viertjes!

  Groetjes, Simone, Anton en de kids van huize PleXat

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zegen mij op de weg die ik moet gaan
  Zegen mij op de plek waar ik zal staan
  Zegen mij in alles, wat U van mij verlangt
  O God zegen mij alle dagen lang!

  Vader maak mij tot een zegen
  Ga mij niet voorbij
  Regen op mij met uw Geest Heer
  Jezus kom tot mij
  Als de Bron van leven
  Die ontspringt diep in mij
  Breng een stroom van zegen
  Waarin U zelf steeds mooier wordt voor mij

  Zegen ons waar we in geloof voor leven
  Zegen ons waar we hoop en liefde geven
  Zegen om de ander tot zegen te zijn!
  O God zegen ons tot in eeuwigheid

  Vader maak ons tot een zegen
  Hier in de woestijn
  Wachtend op Uw milde regen
  Om zelf een bron te zijn
  Met een hart vol vrede
  Zijn wij zegenend nabij
  Van uw liefde delend
  Waarin wij zelf tot bron van zegen zijn

  oh wat een passend lied voor joshua
  ik hoop dat jullie morgen thuis kunnen komen
  en dan als gezin elkaar weer kunnen omarmen
  grote complimenten aan saskia voor de manier van schrijven hier heb ik echt van genoten
  gods zegen voor jullie
  groet immy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Bouke Sas en Josh
  Wat een verslag weer... Zo mooi kun jij het verwoorden allemaal!! Zo vanuit je hart geschreven!! We hebben genoten van jullie verhalen..en hopen dat jullie een goede terugvlucht zullen hebben en veilig landen op een iewat mistig Schiphol!
  Wat is het toch goed te mogen weten dat Hij overal is waar we ook zijn op deze wereld.. En dat jullie samen met Joshua wel kunnen bidden voor de de mama in China! Ik merk zelf dat dit zo goed is om te doen met je kind.. En tegelijkertijd ook het enige wat je kunt doem voor ze!!
  Lieve mensen tot morgen.. We hebben er zin in om jullie als viertal te ontmoeten!
  Bedankt voor het prachtige verslag van jullie reis..
  Liefs van Erik jen en Nathan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op weg naar Joshua is nu op weg naar huis! Op weg naar Micha, familie en vrienden die zo naar jullie en de kleine Joshua uitkijken.
  Lieverds, zit hier met een brok in de keel..moedergevoelens..kan alleen maar zeggen dat Joshua 2 geweldige moeders heeft!
  We wensen jullie een behouden aankomst, jullie zijn er al bijna..een nieuw avontuur met z'n 4en gaat beginnen! Geniet!

  Liefs,
  De Theysjes uit het warme gedeelte van Azie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lieve Sas, nu zit ik weer met tranen je blog te lezen! Je woorden raken me iedere keer weer. Wat een geweldige papa en mama hebben Micha en Joshua!
  En wat vind ik het fijn dat die mama mijn vriendinnetje is.
  We hebben er zin in vandaag, op naar Schiphol! Maar eerst een goede, veilige reis terug.
  Heel veel liefs, Es

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bijna A4-familie,

  Wat een mooie zegenbede om jullie reis in china mee af te sluiten.
  Ik heb genoten van alle reisverslagen en zal het gaan missen. Geniet thuis van jullie A4-gezin en Gods zegen toegewenst.

  Gr. Jacquelien, Siebren en Mattan (css, taiwan)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Bouke & Saskia,

  Hier wil ik alleen AMEN op zeggen.

  Ruud.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Saskia, Bouke, Joshua (en natuurlijk ook Micha), Wat heb je het prachtig opgeschreven Saskia. Ik heb een brok in mijn keel gekregen. Bijzonder hoe je afscheid neemt van het land waar jullie Joshua geboren is. Wat een prachtig zegengebed geef je hem mee. Ik wens jullie allevier ditzelfde gebed toe. Dat de Here jullie zal zegenen op de weg die jullie gaan. Gaaf dat jullie die zegen nu zo duidelijk ervaren met de komst van jullie zoon!
  Ik wens jullie een goede terugreis die door de mist helaas uitgesteld is. Hopelijk niet voor lang...
  Groeten van Lenneke Hilvers,
  lenneke1987@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lieve mensen...het was een reis vol met emoties....ook hier achter mijn laptop. Wat heb ik met jullie meegeleefd....en een ding weet ik absoluut zeker....Joshua gaat een geweldig leven tegemoet met zo.n lieve mama en papa en grote broer....china het land van jullie jongste...wat een ervaring en wat een bijzonder land. Ooit zullen jullie er vast weer terug keren.Eerst maar lekker genieten van jullie thuiskomst en van de kleine/grote Misha...die nu eindelijk zijn keline broertje in de armen kan sluiten...geniet lieve mensen.....lieve groet van Wachou

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Pauline vermeulen23 november 2011 om 01:45

  Een berichtje van mij nu jullie al in Nederland zijn. Wat een mooie laatste woorden van jouw Saskia. wat een zegen voor jullie jongens om mogen op te groeien bij ouders die God in hun hart hebben.

  Gr Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Inmiddels zijn jullie al een paar dagen thuis. Wat zal dat genieten zijn met zijn viertjes. Ik heb genoten van jullie verhalen, weer heerlijk herkenbaar allemaal. Ook alle emoties en tranen. Samen veel geluk en Gods zegen toegewenst.

  Groetjes van Erik, Jessica en Yue Lin
  www.yuelin.nl

  BeantwoordenVerwijderen